Informatie EUC 2019

European Universities Rowing Championship 2019, Jönköping (Zweden)

Sinds 2005 organiseert de Europese Studentensportkoepel EUSA, het European Universities Rowing Championship (EUC), waarin studentenploegen onder de naam van de universiteit zullen starten.  Dit jaar zal het EUC plaatsvinden van 5 tot en met 7 september in Jönkoping, Zweden. De wedstrijd is bedoeld voor subtop-roeiers van studenten roeiverenigingen die internationale ervaring willen opdoen om in de toekomst van hun roeicarrière mogelijk aansluiting te vinden bij de bond. De inschrijvingen van de universiteiten worden geregeld door Studentensport Nederland (SSN), waarna de NSRF verantwoordelijk is voor de inschrijving en begeleiding van de roeiers in het voortraject van de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijd zelf. Om deelname aan het EUC te laten gelden als toegevoegde waarde, wordt er geadviseerd om alleen ploegen zich te laten kwalificeren die voldoen aan 92% van het GMS. Coaches en verenigingsbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor het inschatten van het niveau van de ploegen.

Dit document bevat praktische informatie over de wedstrijd zoals de te starten velden, verschillende data en een overzicht van de kosten. Ervaringen van voorgaande deelnemers van het EUG/EUC kunt u hier vinden.

Velden
Er is nog geen officiële communicatie vanuit de organisatie geweest over de velden die worden uitgeschreven tijdens het EUG. Naar verwachting (uitgaande van vorige edities), zullen dit de volgende velden zijn:

M1x       M2x       M2-        M4-        M4x       M8+

LM1x     LM2x     LM2-     LM4-     LM4x     LM8+

W1x       W2x       W2-        W4-        W4x       W8+

LW1x     LW2x     LW4-     LW4x

Wedstrijd data

3 september                    aankomst in Jönköping (vanaf deze dag kan er gebruik worden gemaakt van de accommodatie)
4 september                    trainingsdag en openingsceremonie
5 en 6 september            wedstrijd- en trainingsdagen (voorwedstrijden, kwart en halve finales)
7 september                    finales, award- en sluitingsceremonie
8 september                    vertrek

De wedstrijd zal volgens FISA-richtlijnen gevaren worden in een meer genaamd ‘Munksjön’. Informatie over de faciliteiten bij de baan wordt in een later stadium nog gecommuniceerd met de deelnemers.

Voorwaarden
Roeiers die in aanmerking wensen te komen voor het EUC zullen aan de volgende eisen moeten voldoen:
– Het EUC is -net als bijvoorbeeld de Varsity- een wedstrijd tussen universiteiten. Combinatieploegen zijn dan niet toegestaan zonder dispensatieregeling. De enige uitzondering op deze regel zijn combinaties van verenigingen binnen één universiteitsstad (een Orca/Triton-combinatie mag dus bijvoorbeeld wel, een Thêta/Vidar ploeg niet).
– Je mag deelnemen als je tussen de 17-30 jaar bent en WO of een HBO-studie volgt. Ben je afgestudeerd in collegejaar 2018/2019 dan mag je ook nog meedoen.
– De vereniging is aangesloten aan Studentensport Nederland (SSN)
– Deelname is op eigen kosten

Procedure

Ploegen die in aanmerking willen komen voor deelname aan het EUC, dienen zich te kwalificeren. De kwalificatie wedstrijd vindt plaats in mei of juni. De procedure werkt als volgt:
– Geïnteresseerde ploegen moeten zich opgeven voor 10 mei via verenigingsbesturen.
– Ploegen die zich aanmelden voor 10 mei zullen akkoord gaan met de kosten van het EUC. Let op: de deadline van 10 mei geldt voor verenigingsbesturen, het kan zijn dat jouw vereniging andere deadlines hanteert!
– Geïnteresseerde ploegen zullen tijdens de kwalificatiewedstrijd in het desbetreffende veld waarin de deelnemers willen uitkomen tijdens het EUC. Aanvankelijk zal de kwalificatie in het Gevorderde-veld plaatsvinden.
– Na de kwalificatie zal er worden bepaald worden wie in aanmerking komen voor deelname aan het EUC. Deze kwalificatie zal gebaseerd zijn op geroeide tijd en het GMS.

Dubbelkwalificeren (dus kwalificeren in meerdere velden) is toegestaan, echter zal er daarna gekozen moeten worden in welk veld de deelnemer(s) zal/zullen deelnemen tijdens het EUC. Mocht er plek over zijn op de botenwagen, dan is dubbel starten bespreekbaar (op eigen risico). De gepubliceerde blokindeling: Blok A: LW1x, LM2x, M2x, LM4-, W2x, M4-, LW4-, M4x, LM2-, M2-, W8+, Blok B: LM1x, W1x, M1x, W2-, LM4x, LW2x, W4-, W4x, LM8+, M8+

Kosten
– Deelname aan het EUC is op eigen kosten
– Participation fee bedraagt €65 per persoon per nacht (overnachting, transport, maaltijden). Dus 6 nachten x €65 = €390 per persoon.
– Entry Fee (inschrijfgeld, deelname aan de wedstrijd) bedraagt €30 per persoon
– Stuurtjes en coaches betalen dezelfde bedragen als de roeiers.
– Botenwagentransport wordt centraal geregeld door de NSRF, maar de kosten gelden als eigen bijdrage van de roeiers.
 De reis naar Jönköping Airport of Gothenburg Landvetter Airport of rechtstreeks met de auto. De reis moet zelf worden geregeld en zelf worden bekostigd.
– Eventuele kosten voor een universiteitspakje

Faciliteiten

Accomodaties vanuit de organisatie (toewijzing gaat willekeurig en per universiteit): Comfort Hotel Jönköping, Scandic Portalen, Familjen Ericssons City Hotel, Hotel Savoy.

Catering wordt geregeld door de universiteit en geconsumeerd op het campus terrein.

Meer informatie

Meer informatie over de wedstrijd zijn te vinden op de NSRF website (Wedstrijdroeien – Informatie EUC 2019) en https://rowing2019.eusa.eu/. Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Eveline Wouters en Vincent Wassenaar, via wedstrijdcommissaris NSRF via wedstrijdroeien@nsrf.nl