Informatie EUC 2022

European Universities Championships 2022, Istanbul (Turkije)

Sinds 2012 organiseert de Europese Studentensportkoepel EUSA, alternerend het European Universities Rowing Championship (EUC) en de European Universities Games (EUG), waarbij studentenploegen onder de naam van de universiteit zullen starten.

Waar het lang er op leek dat er in 2022 geen roeievenement vanuit de EUSA zou komen, is er toch goed nieuws gekomen in januari 2022. Dit jaar is het namelijk de beurt aan EUC2022 en dat zal plaatsvinden in Istanbul, Turkije. De wedstrijd is bedoeld voor subtop-roeiers van studenten roeiverenigingen die internationale ervaring willen opdoen, bijvoorbeeld om in de toekomst van hun roeicarrière aansluiting te vinden bij de bond. De inschrijvingen van de universiteiten worden via Studentensport Nederland (SSN) geregeld door de NSRF, waarna de NSRF verantwoordelijk is voor de inschrijving en begeleiding van de roeiers in het voortraject van de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijd zelf. Om deelname aan het EUG/EUC te laten gelden als toegevoegde waarde, wordt er een richtlijn gehanteerd voor kwalificatie van 92% van de Competitive Standard Times (CST) van de KNRB. Coaches en verenigingsbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor het inschatten van het niveau van de ploegen. Per veld mogen maximaal 3 Nederlandse ploegen deelnemen.

Deze pagina bevat verder praktische informatie over de wedstrijd zoals de te starten velden, verschillende data en een globaal overzicht van de kosten. Ervaringen van voorgaande deelnemers van het EUG/EUC kunt u echter hier vinden.

Update 7-juni-2022:

Op basis van de kwalificatie wedstrijd (Northwave Regatta 2022) zendt de NSRF met vreugde en trots de volgende boten uit naar Istanbul:

M4- M2x M2- M1x  
1. Argo 1. Skadi 1. Njord 1. Njord  
2. Theta 2. Njord      
3. Proteus-Eretes        
         
LM4x LM4- LM2x LM1x  
1. Laga 1. Asopos 1. Laga 1. Theta  
  2. Laga 2. Skøll 2. Argo  
  3. Argo   3. Asopos  
         
W4x W4- W2x W1x  
1. Orca 1. Njord 1. Njord 1. Njord  
  2. Euros 2. Argo    
  3. Phocas*      
         
LW4x LW2x LW1x    
1. Laga 1. Argo 1. Vidar    
  2. Proteus-Eretes 2. Proteus-Eretes    
    3. Euros    

Roeien in Istanbul

Velden
Overgenomen uit de officiële communicatie vanuit de organisatie hier een lijst met de velden die worden uitgeschreven tijdens het EUC2022:

M1x  

M2x  

M2-

M4-

M4x

M8+

LM1x

LM2x

LM2-    

LM4-

LM4x

 

W1x

W2x

W2-   

W4-   

W4x  

W8+

LW1x

LW2x

 

 

LW4x

 

Per veld mogen maximaal drie Nederlandse ploegen deelnemen.

Wedstrijd data

 5 september 2022

Aankomst in Istanbul (vanaf deze dag kan er gebruik worden gemaakt van de accommodatie en worden getraind)

6 september

Trainingsdag en General team meeting (GTM)

7-9 september

Wedstrijddagen (voorwedstrijden 7 en 8, finales op 9)

10 september

Vertrek en terugreis naar Nederland

De wedstrijd zal volgens FISA-richtlijnen gevaren worden, waarschijnlijk op ‘Lake Küçükçekmece’. Informatie over de faciliteiten bij de baan wordt in een later stadium nog gecommuniceerd met de deelnemers. De openingsceremonie zal plaastsvinden op 7 september.

Voorwaarden
Roeiers die in aanmerking wensen te komen voor EUG/EUG zullen aan de volgende eisen moeten voldoen:

– Het EUC/EUG is -net als bijvoorbeeld de Varsity- een wedstrijd tussen universiteiten. Combinatieploegen zijn dan niet toegestaan zonder dispensatieregeling. De enige uitzondering op deze regel zijn combinaties van verenigingen binnen één universiteitsstad (een Orca/Triton-combinatie mag dus bijvoorbeeld wel, een Thêta/Vidar ploeg niet).

– Een deelnemer dient tussen 17-30 jaar oud te zijn en volgt een WO of een HBO-studie. 

– Een roeier die afgestudeerd is in het voorafgaande collegejaar mag alsnog meedoen aan het EUC/EUG.

– De vereniging of sportkoepel van de stad is aangesloten bij Studentensport Nederland (SSN)

– Deelname is op eigen kosten

– De deelnemer gaat akkoord met het starten in de officiële NSRF-kledij. Het pakje wordt bekostigd door de deelnemer zelf en kan worden gepersonaliseerd met sponsor of vereniging kleuren en logo’s.

Procedure
Ploegen die in aanmerking willen komen voor deelname aan het EUC/EUG, dienen zich te kwalificeren. De kwalificatie wedstrijd is vastgesteld; Northwave Regatta 28 & 29 Mei 2022. De procedure werkt als volgt:

– Geïnteresseerde ploegen moeten zich opgeven via het inschrijfformulier, hier te vinden. 

– Ploegen die zich aanmelden zullen akkoord gaan met de kosten van het EUC/EUG.

– Ploegen die zich terugtrekken na kwalificatie betalen alsnog de EUSA-fee.

Geïnteresseerde ploegen zullen tijdens de kwalificatiewedstrijd in het desbetreffende NSK-veld starten waarin de deelnemers willen uitkomen tijdens het EUC/EUG. De NSK-velden zijn Elite velden. Ploegen die zich willen kwaliciferen en tevens ingeschrijven staan in het KNRB Developmentklassement, mogen zich proberen te kwalificeren middels de Developmentvelden, te weten, DDev4-, HDev4-, LHDev4-, LDDev2x, DDev2x, LHDev2x en HDev2x

– Aan de hand van de kwalificatiewedstrijd zal er worden bepaald worden wie in aanmerking komen voor deelname aan het EUC. Deze kwalificatie zal gebaseerd zijn op geroeide tijden. De toewijzing gebeurt van op volgorde van snelheid per nummer. Bij twijfel over het niveau kan de NSRF de 92% van de competative standard hanteren om uit te wijzen of de ploeg voldoet.

Kwalificeren voor meerdere nummers als roeier is toegestaan, maar wordt afgeraden. Daarna zal er gekozen moeten worden in welk veld de deelnemer(s) zal/zullen deelnemen tijdens het EUC/EUG. Mocht er plek over zijn op de botenwagen, dan is dubbel starten bespreekbaar (op eigen risico). 

Kosten
– Deelname aan het EUG/EUC is op eigen kosten

– Participation fee bedraagt €75 per persoon per nacht (overnachting, transport, maaltijden). Dus 5 nachten x €75 = €375 per persoon.

– EUSA Entry Fee (inschrijfgeld, deelname aan de wedstrijd) bedraagt €30 per persoon

– Stuurtjes en coaches betalen dezelfde bedragen als de roeiers.

– Botenwagentransport wordt centraal geregeld door de NSRF, maar de kosten gelden als eigen bijdrage van de roeiers.

– De reiskosten (vlucht,taxi,trein) naar Istanbul moeten zelf worden geregeld en zelf worden bekostigd.

– Het gepersonaliseerde NSRF-pakje is op eigen kosten.

Faciliteiten
Accommodaties worden toegewezen door de organisatie. Op de indeling heeft de NSRF dus geen invloed. Toewijzing geschiedt willekeurig en per universiteit.

Catering wordt geregeld door de universiteit en geconsumeerd op de daarvoor bestemde locaties.

Meer informatie
De officiële website van de wedstrijd is https://rowing2022.eusa.eu. Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Vincent Wassenaar, via wedstrijdroeien@nsrf.nl