Wat te doen met € 3.500,-? Een terugblik door de winnaars van deel I van de Aegon Bestuursbokaal

Wat te doen met € 3.500,-? Een terugblik door de winnaars van deel I van de Aegon Bestuursbokaal

Op 29 oktober 2016 vond het NSRF Besturencongres plaats in Wageningen. Tijdens deze dag presenteerden onder andere de besturen hun plannen voor komend seizoen in het kader van de Aegon Bestuursbokaal en was het aan de jury om de winnaar aan te wijzen. U.S.R. “Triton” maakte samen met A.U.S.R. Orca veel indruk met hun gezamenlijke plan ‘Roeien in Vianen’ en mochten de hoofdprijs van € 3.500,- mee naar Utrecht nemen.

Een terugblik door Tom Bresser, Commissaris van het Materieel I van U.S.R. “Triton”:

Voor diegenen die het project niet meer zo goed voor ogen kunnen halen, kun je nog eenmaal kort uitleggen wat jullie (winnende) project precies inhoudt?
“In ons gezamenlijke project van Orca en Triton hadden we de ambitie om een externe roeilocatie te realiseren, zodat onze (aankomende) toproeiers zich kunnen blijven ontwikkelen naar de top. Hier was veel behoefde aan door de toenemende drukte op het Merwede kanaal in Utrecht en de verstedelijking rondom het water.”

Hoe zijn Triton en Orca op het idee gekomen om krachten te bundelen voor het project ‘Roeien in Vianen’?
“Het idee om de krachten te bundelen is voorgekomen uit het ‘gezamenlijke leed’. Beide verenigingen merkten dat met name de ouderejaars wedstrijdroeiers niet fatsoenlijk konden trainen en er vaak ook gevaarlijke situaties ontstonden voor ongestuurde nummers. Verder lieten alle mogelijke oplossingen in Utrecht te lang op zich wachten, waardoor besloten is om het heft in eigen handen te nemen. Omdat het dus een Utrecht breed probleem is, hebben we het samen opgepakt. Daarbij heb je met twee verenigingen natuurlijk meer middelen en kennis om een project als dit te realiseren.”

Nadat jullie de bestuursbokaal wonnen, wat waren jullie eerste gedachtes en eerste stappen? (zoiets als champagne opentrekken, interview met NL Roei/Roei Ned etc..)
“Nadat we het bestuursbokaal hadden gewonnen was er een klein beetje ongeloof en veel blijdschap. Je hoopt en werkt altijd om te winnen, maar je weet dat er veel andere goede projecten zijn. Het hangt altijd af van waar de jury naar opzoek is. Er was helaas geen champagne, maar we hebben er wel een biertje op gedronken (onderdeel van de prijs). Op weg naar huis kwamen meteen de eerste telefoontjes voor interviews over het project en de bestuursbokaal. Dat was even schakelen, maar hierdoor hebben we wel meteen ons project verder kunnen promoten.”

Op welke wijze hebben jullie het prijzengeld gebruikt voor jullie project? (zoals naar botenvervoer, naar de vlotten, jezelf salaris gegeven ;))
“Salaris was leuk geweest! Maar we hebben het geld direct in het project gestopt. Het winnen van het bestuursbokaal met een mooi geldbedrag was namelijk ook een goede eerste stap in de crowdfundingsactie die we hebben gehouden. Hiermee hebben we voldoende geld opgehaald om uiteindelijk een loods van 7,8 x 20 m te kopen waarin we de boten gaan stallen. Het prijzengeld heeft hier direct aan bijgedragen.”

Hebben jullie tips voor besturen die volgend jaar weer meedoen aan de Aegon Bestuursbokaal?
“Het bestuursbokaal kan een goede stimulans zijn om een project echt een boost te geven. Het idee om te roeien in Vianen bestond al langer bij ons en vorig jaar is er ook al veel energie in gestoken door beide verenigingen. Door dit project te gebruiken voor het Aegon Bestuursbokaal hebben we een hoop (positieve) aandacht en feedback gekregen. Daardoor hebben we in de afgelopen maanden flinke stappen kunnen zetten. Kies dus een uitdagend project waarbij alle hulp welkom is.”

Kun je wat vertellen over welke mijlpalen jullie al hebben bereikt en wat er nog meer op de planning staat?
“In de afgelopen maanden hebben we met behulp van een oud-lid, die notaris in Vianen is, de werkgroep omgezet naar een officiële Stichting. Hierdoor is het een stuk makkelijker en duidelijker communiceren met bedrijven en de gemeente. Verder zijn de vlotten ongeveer twee maanden geleden geplaatst en hebben we ondertussen de omgevingsvergunning verkregen voor het neerzetten van een loods. Deze staat er nu ook sinds een kleine twee weken. Er is zelfs al enkele keren getraind in Vianen!”

Over de auteur

Margit Venemans administrator