Wedstrijdroeien

De Nederlandse Studenten Roei Federatie is op het gebied van wedstrijdroeien de gesprekspartner van de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Met name het subtopstimulatiebeleid (development) is een belangrijk speerpunt van de NSRF. Ook worden ontwikkelingen op het gebied van reglementen, wedstrijden en klassementen kritisch gevolgd. Waar nodig onderneemt de NSRF ook zelf actie om nieuwe ontwikkelingen te initiëren.

Nederlands Studentenkampioenschap
Onder auspiciën van Studentensport Nederland (SSN) organiseert de NSRF jaarlijks het NSK Roeien. Dit kampioenschap wordt verroeid op een van de nationale kortebaan wedstrijden. Tot en met 2019 werd het NSK verroeid op de eigen NSRF Slotwedstrijden. In het roeiseizoen 2021-2022 zal een andere wedstrijd het NSK verwelkomen. De NSK velden zijn daarmee ook de kwalificerende velden voor het WUG2022, ook wel de Universiade genoemd.  Het NSK wordt voor wedstrijdroeiers in 2021-2022 georganiseerd door de RaceRoei regatta op 30 April & 1 Mei 2022. De Northwave Regatta zal de kwalifcatie wedstrijd zijn voor het EUC2022.

NSRF W8+ traject
Na jaren van ondersteuning bij talentonwikkeling van wedstrijdroeiers over de hele linie heeft de NSRF in 2020 met een nieuw traject een actievere rol aangenomen om deze ontwikkeling te faciliteren. In 2020 zou er een damesacht worden geselecteerd uit jonge, enthousiaste en potentievolle wedstrijdroeisters. Het doel was om de dames in het tweede deel van de zomer en het najaar de juiste stappen te laten zetten met oog op aansluiting bij de U23 selectie. Aan de hand van goede coaching en interessante internationale wedstrijden kan de roeier zich optimaal ontwikkelen. Helaas is er vanwege de COVID-19 uitbraak en bijkomende maatregelen dit traject tot nader orde geannuleerd.

Europees Universiteitskampioenschap
Namens Studentensport Nederland (SSN) verzorgt de NSRF afwisselend de uitzendingen naar het Europees Universiteitskampioenschap Roeien (EUC) en de Europese Studentenspelen (EUG).  In 2023 zal het EUC plaatsvinden in Bydgoszcz, Polen (7 t/m 11 september 2023). Deze evenementen worden georganiseerd door de EUSA.

Wereld Unversiteitskampioenschappen

In samenwerking met Studentensport Nederland (SSN) en de KNRB verzorgt de NSRF afwisselend uitzendingen naar het Wereld Universiteitskampioenschap (WUC), dan wel de Universiade (WUG). In 2023 vindt de Universiade in Chengdu, China. Deze evenementen vallen onder de wereldwijde universitaire sportorganisatie FISU.

Documenten

NSRF-Trajecten-2021-update(1)