Vanaf seizoen 2018-2019 gebruiken we Ranking om ploegen in te delen op competitiewedstrijden.Omdat dit concept nieuw is willen we aan de hand van veelgestelde vragen een helder beeld geven over hoe Ranking werkt, wat de gedachte achter het concept is en hoe het invloed heeft op wedstrijden en wedstrijdorganisaties.
Een veelgehoorde klacht was dat veel ploegen in (te) grote velden starten met een groot niveauverschil. Het oude ‘poule a en poule b systeem’ van de Vietbokaal werkte maar beperkt en was vaak subjectief ingedeeld. Het gevolg hiervan was dat veel ploegen al na de voorwedstrijd naar huis konden met een negatief gevoel. Met de Ranking hebben we een onafhankelijke methode om ploegen in te delen. Hierdoor ontstaan er kleinere poules met minder niveauverschil. Wedstrijden worden daardoor uitdagender voor iedereen en meer ploegen maken kans om een keer in het seizoen te taarten.
De Ranking komt voort uit onderlinge resultaten. Uitslagen van uw ploeg worden vergeleken met andere ploegen.
Win jij van sterkere ploegen -> jij krijgt een sterkere Ranking.
Verlies je van mindere of gelijke ploegen? -> Je daalt in Ranking.
Hierdoor zullen hele sterke ploegen snel stijgen zodat deze ploegen meer uitdaging krijgen, minder snelle ploegen zullen hierna sneller races starten die meer bij hun niveau starten.
Vooralsnog hebben wij data van de C4+ competities van 2018 en de Najaarsbokaal 4+ van 2018. In de toekomst zal dit mogelijk uitgebreid worden naar alle competievelden.
Dat kunnen wij helaas niet zeggen. De gegevens zijn o.a. vanwege privacy redenen maar bij een beperkt aantal mensen bekend. Daarnaast is het bestand zodanig groot (het bevat op termijn alle competitieroeiers van Nederland) dat het delen van deze informatie erg omslachtig zou zijn.
“Bij welke wedstrijden gebruiken jullie Ranking? “
Vooralsnog gebruiken wij alleen Ranking voor Erv4+ velden die in de vlietbokaal zitten. In de toekomst is het mogelijk dat wij ook Ranking gaan gebruiken bij andere velden die onderdeel van een bokaal zijn. Dit is afhankelijk van het aantal inschrijvingen van de bokaal.
Wij streven er naar om tussen het sluiten van de inschrijvingen en de loting van de wedstrijd de poule-indelingen bekend te maken. Dat kunnen wij niet eerder doen aangezien de poule-indeling afhankelijk is van het aantal inschrijvingen voor de betreffende wedstrijd. Wij vragen wel aan wedstrijdleidingen om alle heren-poules op een dag en alle dames-poules op een andere dag te laten starten zodat je in ieder geval weet op welke dag je start.
De poules bevatten in principe twaalf ploegen, zodra er meer dan 18 ploegen aanwezig zijn splitsen wij het veld op de wedstrijd in poules.
0-17 inschrijvingen: 1 poule
18-29 inschrijvingen: 2 poules: 12 ploegen + (6-17 ploegen)
30-41 inschrijvingen: 3 poules: 12 ploegen + 12 ploegen + (6-17 ploegen)
42-53 inschrijvingen: 4 poules: 12 ploegen + 12 ploegen + 12 ploegen +(6-17 ploegen)
54-65 inschrijvingen: 5 poules: 12 ploegen + 12 ploegen + 12 ploegen + 12 ploegen + (6-17 ploegen)
Hierin tellen alle inschrijvingen op deze wedstrijd mee, bokaalploegen & gelegenheidsploegen worden allemaal aan de hand van de Ranking ingedeeld.
Nee. De bokaal heeft namelijk geen poules. De poules zijn er alleen op de wedstrijden. Je kan met een snelle tijd in poule 2 hoger eindigen in de bokaal-dag-uitslag dan ploegen in poule 1. Andersom kan een langzame tijd in poule 2 er voor zorgen dat ploegen in poule 3 een hogere bokaal-dag-uitslag krijgen. Als je precies wil weten hoe de uitslag van de bokaal berekend wordt raden we je aan om de bokaal-bepalingen door te lezen.
Als wij geen gegevens over een ploeg/roeier hebben gaan wij er vanuit dat deze ploeg zeer goed is. De ploeg zal de laagste (snelste) Ranking krijgen om het niet oneerlijk te maken voor andere startende ploegen. In de loop van tijd hopen wij natuurlijk zo veel mogelijk roeiers in ons systeem te hebben, waardoor velden zo eerlijk mogelijk worden.
Nee, dat is niet mogelijk. Juist omdat we onafhankelijk een Ranking gebruiken is het niet mogelijk om te schuiven tussen poules. De poule-indeling heeft gelukkig geen invloed op de bokaal, als jij in poule 2 harder vaart dan poule 1 zal jij meer bokaalpunten krijgen.
Leuk dat je het vraagt, buiten starten op niveau kunnen wedstrijden ook beter de druk van grote poules spreiden. De nieuwe poules zijn normaal 12 ploegen (maximaal 18) waardoor dezelfde boot vaker op een dag de baan over kan. Hierdoor kunnen verenigingen met een kleinere vloot makkelijker meerdere ploegen inschrijven.
Voorafgaand aan de wedstrijd zal de KNRB-Competitie Commissie contact opnemen. Zodra de inschrijvingen gesloten zijn stuurt u de startende ploegen op, hierna produceren wij een Rankingsvolgorde van alle startende ploegen waarna u de poules per 12 makkelijk kan indelen.
Als het goed is heeft u al het een en ander gehoord bij de voorjaarsbijeenkomst. Heeft u nog steeds vragen, neem dan op tijd contact met ons op.
Dat kan natuurlijk, stuur de vraag op naar knrbcc@gmail.comen we zullen de vraag zo snel mogelijk beantwoorden!