Informatie EUC 2023

European Universities Championships 2023, Bydgoszcz (Polen)

Sinds 2012 organiseert de Europese Studentensportkoepel EUSA, alternerend het European Universities Rowing Championship (EUC) in de even jaren en de European Universities Games (EUG) in de oneven jaren, waarbij studentenploegen onder de naam van de universiteit zullen starten.

Na een periode van COVID-19 en een bewogen, maar uitest succesvolle, editie van het EUC2022 in Istanbul, mag in 2023 Polen het voortouw nemen. Dit land is bekend met het organiseren van grote roeievenementen op het hoogste niveau, dus dat belooft goede condities om hard te roeien.

 

De wedstrijd is bedoeld voor subtop-roeiers van studenten roeiverenigingen die internationale ervaring willen opdoen, bijvoorbeeld om in de toekomst van hun roeicarrière aansluiting te vinden bij de bond. De inschrijvingen van de universiteiten worden via Studentensport Nederland (SSN) geregeld door de NSRF, waarna de NSRF verantwoordelijk is voor de inschrijving en begeleiding van de roeiers in het voortraject van de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijd zelf. Om deelname aan het EUG/EUC te laten gelden als toegevoegde waarde, wordt er een richtlijn gehanteerd voor kwalificatie van 92% van de Competitive Standard Times (CST) van de KNRB. Coaches en verenigingsbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor het inschatten van het niveau van de ploegen. Per veld mogen maximaal 3 Nederlandse ploegen deelnemen.

Ditmaal een oud Olympische parcours, met historie, over 1000 meters. Namelijk de Europese Kampioenschappen uit 1929 werden hier onder andere verroeid.

 Bydgoszcz Regatta Course

Deze pagina bevat verder praktische informatie over de wedstrijd zoals de te starten velden, verschillende data en een globaal overzicht van de kosten. Ervaringen van voorgaande deelnemers van het EUG/EUC kunt u echter hier vinden.

Velden
Op basis van de officiële communicatie vanuit de EUSA hier een lijst met de velden die worden uitgeschreven tijdens het EUC2023:

M1x  

M2x  

M2-

M4-

M4x

M8+

LM1x

LM2x

LM2-    

LM4-

LM4x

 

W1x

W2x

W2-   

W4-   

W4x  

W8+

LW1x

LW2x

 

 

LW4x

 

Per veld mogen maximaal drie Nederlandse ploegen deelnemen.

Wedstrijd data

 6 september 2023

Aankomst in Polen (vanaf deze dag kan er gebruik worden gemaakt van de accommodatie en worden getraind)

7 september

Trainingsdag, General team meeting (GTM), Openingsceremonie

8-10 september

Wedstrijddagen (voorwedstrijden 8 en 9, finales op 10)

Sluitingsceremonie (10)

11 september

Vertrek en terugreis naar Nederland

Voorwaarden
Roeiers die in aanmerking wensen te komen voor EUG/EUG zullen aan de volgende eisen moeten voldoen:

– Het EUC/EUG is -net als bijvoorbeeld de Varsity- een wedstrijd tussen universiteiten. Combinatieploegen zijn dan niet toegestaan zonder dispensatieregeling. De enige uitzondering op deze regel zijn combinaties van verenigingen binnen één universiteitsstad (een Orca/Triton-combinatie mag dus bijvoorbeeld wel, een Thêta/Vidar ploeg niet).

– Een deelnemer dient tussen 17-30 jaar oud te zijn en volgt een WO of een HBO-studie. 

– Een roeier die afgestudeerd is in het voorafgaande collegejaar mag alsnog meedoen aan het EUC/EUG.

– De vereniging of sportkoepel van de stad is aangesloten bij Studentensport Nederland (SSN)

– Deelname is op eigen kosten

– De deelnemer gaat akkoord met het starten in de officiële NSRF-kledij. Het pakje wordt bekostigd door de deelnemer zelf en kan worden gepersonaliseerd met sponsor of vereniging kleuren en logo’s.

Procedure
Ploegen die in aanmerking willen komen voor deelname aan het EUC/EUG, dienen zich te kwalificeren. De kwalificatie wedstrijd is vastgesteld; Northwave Regatta 17 & 18 Juni 2023. De procedure werkt als volgt:

– Geïnteresseerde ploegen moeten zich opgeven vanaf 1 januari tot 1 maart 2023, middels het inschrijfformulier wat dan beschikbaar zal komen op. 

– Ploegen die zich aanmelden zullen akkoord gaan met de kosten van het EUC/EUG.

– Ploegen die zich terugtrekken na kwalificatie betalen alsnog de EUSA-fee.

Geïnteresseerde ploegen zullen tijdens de kwalificatiewedstrijd in het desbetreffende Elite-veld starten waarin de deelnemers willen uitkomen tijdens het EUC/EUG. Deze Elite velden zijn mogelijk ook NK-groot velden. Ploegen die zich willen kwaliciferen en tevens ingeschrijven staan in het KNRB Developmentklassement, mogen zich proberen te kwalificeren middels de Developmentvelden, te weten, DDev4-, HDev4-, LHDev4-, LDDev2x, DDev2x, LHDev2x en HDev2x, na goedkeuring van de NSRF.

– Aan de hand van de kwalificatiewedstrijd zal er worden bepaald worden wie in aanmerking komen voor deelname aan het EUC. Deze kwalificatie zal gebaseerd zijn op geroeide tijden. De toewijzing gebeurt van op volgorde van snelheid per nummer. Bij twijfel over het niveau kan de NSRF de 92% van de competative standard hanteren om uit te wijzen of de ploeg voldoet.

Kwalificeren voor meerdere nummers als roeier is toegestaan, maar wordt ten zeerste afgeraden. Daarna zal er gekozen moeten worden in welk veld de deelnemer(s) zal/zullen deelnemen tijdens het EUC/EUG. Mocht er plek over zijn op de botenwagen, dan is dubbel starten bespreekbaar (op eigen risico). 

Kosten
– Deelname aan het EUG/EUC is op eigen kosten

– Participation fee bedraagt, vermoedelijk*, €75 per persoon per nacht (overnachting, transport, maaltijden). Dus 5 nachten x €75 = €375 per persoon.

– EUSA Entry Fee (inschrijfgeld, deelname aan de wedstrijd) bedraagt €30 per persoon

– Stuurtjes en coaches betalen dezelfde bedragen als de roeiers.

– Botenwagentransport wordt centraal geregeld door de NSRF, maar de kosten gelden als eigen bijdrage van de roeiers.

– De reiskosten (vlucht,taxi,trein) naar Istanbul moeten zelf worden geregeld en zelf worden bekostigd.

– Het gepersonaliseerde NSRF-pakje is op eigen kosten.

* Vanwege de inflatie afgelopen maanden kan dit nog aangepast worden.

Faciliteiten
Accommodaties worden toegewezen door de organisatie. Op de indeling heeft de NSRF dus geen invloed. Toewijzing geschiedt willekeurig en per universiteit.

Catering wordt geregeld door de universiteit en geconsumeerd op de daarvoor bestemde locaties.

Meer informatie
De officiële website van de wedstrijd is https://rowing2023.eusa.eu. Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Vincent Wassenaar, via wedstrijdroeien@nsrf.nl